cropped-FDlogoweb.png

Γνωριμία

Καλάθι αγορών

Μαθήματα Διατροφής για Παιδιά, Μέρος 2: Ομάδες Τροφίμων

Καλώς ήρθατε στο blog του FitDiet Διαιτολογικού Γραφείου! Είμαστε χαρούμενοι που συνεχίζουμε τη σειρά με βίντεο για παιδιά με τίτλο “Μαθήματα Διατροφής”. Στο δεύτερο μέρος των μαθημάτων, η εικονική μας παρουσιάστρια, η Μυρτώ, θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε τις διάφορες ομάδες τροφίμων και τη σημασία τους για την υγεία μας. Παρακολουθήστε το βίντεο παρακάτω και διαβάστε περισσότερα για να μάθετε πώς να κάνετε υγιεινές διατροφικές επιλογές.

Τι Είναι οι Ομάδες Τροφίμων;

Οι ομάδες τροφίμων είναι κατηγορίες τροφών που έχουν παρόμοια θρεπτικά συστατικά και οφέλη. Στο βίντεο μας, η Μυρτώ εξηγεί ότι υπάρχουν πέντε κύριες ομάδες τροφίμων: τα φρούτα, τα λαχανικά, οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα γαλακτοκομικά.

 

Φρούτα

Τα φρούτα είναι νόστιμα και γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες. Βοηθούν το σώμα μας να παραμένει υγιές και μας δίνουν ενέργεια για να παίζουμε και να μαθαίνουμε. Μερικά παραδείγματα φρούτων είναι τα μήλα, οι μπανάνες, τα μούρα και τα πορτοκάλια. Θυμηθείτε να τρώτε ποικιλία φρούτων για να λαμβάνετε διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και να απολαμβάνετε τις νόστιμες γεύσεις τους!

 

Λαχανικά

Τα λαχανικά είναι πολύ σημαντικά για την υγεία μας. Είναι γεμάτα με βιταμίνες, μέταλλα και φυτικές ίνες, όπως τα φρούτα. Τα λαχανικά βοηθούν στην υγεία του δέρματος, των ματιών και του πεπτικού συστήματος. Μερικά παραδείγματα λαχανικών είναι τα καρότα, το μπρόκολο, το σπανάκι και οι πιπεριές. Θυμηθείτε να τρώτε ένα ουράνιο τόξο από λαχανικά για να λάβετε όλα τα οφέλη που προσφέρουν!

 

Υδατάνθρακες

Οι υδατάνθρακες μας δίνουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να παραμένουμε δραστήριοι και συγκεντρωμένοι. Οι υδατάνθρακες ολικής άλεσης είναι η καλύτερη επιλογή γιατί έχουν περισσότερα θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες. Μερικά παραδείγματα δημητριακών είναι το ψωμί, το ρύζι, η βρώμη και τα ζυμαρικά.

 

Πρωτεΐνες

Οι πρωτεΐνες είναι απαραίτητες για την οικοδόμηση και την επιδιόρθωση των μυών. Επίσης, βοηθούν το σώμα μας να μεγαλώνει δυνατό και να παραμένει υγιές. Μερικά παραδείγματα τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες είναι το κρέας, το ψάρι, τα αυγά και τα φασόλια. Συμπεριλάβετε ποικιλία πρωτεϊνικών τροφών στα γεύματά σας για να λάβετε όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε.

 

Γαλακτοκομικά

Τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι σημαντικά για την οικοδόμηση ισχυρών οστών και δοντιών. Είναι πλούσια σε ασβέστιο και βιταμίνη D. Μερικά παραδείγματα γαλακτοκομικών τροφών είναι το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι. Απολαύστε γαλακτοκομικά προϊόντα καθημερινά για να βοηθήσετε τα οστά σας να παραμείνουν δυνατά και υγιή.

 

Ας Ανακεφαλαιώσουμε!

Στο βίντεο μάθαμε για τις πέντε κύριες ομάδες τροφίμων: τα φρούτα, τα λαχανικά, τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα γαλακτοκομικά. Κάθε ομάδα τροφίμων μας δίνει διαφορετικά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν το σώμα μας με ειδικούς τρόπους. Θυμηθείτε να τρώτε ποικιλία τροφών από κάθε ομάδα κάθε μέρα για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

 

Σας ευχαριστούμε που παρακολουθήσατε το δεύτερο μέρος της σειράς "Μαθήματα Διατροφής για Παιδιά"! Ελπίζουμε να περάσατε καλά μαθαίνοντας για τις ομάδες τροφίμων. Ανυπομονούμε να σας δούμε στο επόμενο μέρος!

Μην ξεχάσετε να εγγραφείτε στο κανάλι μας στο YouTube και να μας ακολουθήσετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για περισσότερα μαθήματα διατροφής και άλλα διασκεδαστικά και εκπαιδευτικά βίντεο.  Ακολουθήστε μας στο InstagramFacebook και TikTok, και δείτε τα υπόλοιπα άρθρα του blog μας.

Επιμέλεια Περιεχομένου: Πηνελόπη Δουβόγιαννη, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, BSc, MSc, RD

Δείτε επίσης

Περιπέτειες στο Φρουτοδάσος

Ανακαλύψτε μια ιστορία όπου η φαντασία συναντά τη διατροφή. Ακολουθήστε τις περιπέτειες της Νεφέλης, του Ανδρέα και του Παναγιώτη καθώς διασχίζουν το ζωντανό Φρουτοδάσος, αποκαλύπτοντας μυστικά, συναντώντας μαγικά όντα και αναπτύσσοντας μια νέα αγάπη για τα δώρα της φύσης – τα φρούτα.

Διαβάστε περισσότερα »

Μαθήματα Διατροφής Μέρος 3: Δημιουργία Ισορροπημένων Γευμάτων

Μάθετε πώς να δημιουργείτε ισορροπημένα γεύματα χρησιμοποιώντας τη Μέθοδο του Πιάτου. Εξερευνήστε τις σωστές αναλογίες τροφών από κάθε ομάδα τροφίμων για να διατηρήσετε το σώμα σας υγιές και γεμάτο ενέργεια. Δείτε το βίντεό μας και διαβάστε περισσότερα στο blog του FitDiet Διαιτολογικού Γραφείου.

Διαβάστε περισσότερα »

Μαθήματα Διατροφής για Παιδιά, Μέρος 1: Εισαγωγή στη Διατροφή

Ανακαλύψτε το πρώτο μέρος της σειράς ‘Μαθήματα Διατροφής’ για παιδιά! Μάθετε τι είναι η διατροφή, γιατί είναι σημαντική και πώς μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να σας κρατήσει υγιείς και χαρούμενους. Δείτε το βίντεο μας και διαβάστε περισσότερα στο blog μας.

Διαβάστε περισσότερα »

Κάντε ένα σχόλιο