cropped-FDlogoweb.png

Γνωριμία

Καλάθι αγορών

Ιδέες για Υγιεινά και Δροσιστικά Σνακ στην Παραλία!

Ο καιρός έχει ζεστάνει και οι εξορμήσεις στις παραλίες είναι γεγονός. Η σωστή επιλογή των σνακ στην παραλία είναι καίριας σημασίας για την διατήρηση της ενέργειας αλλά και της ενυδάτωσης καθ’ όλη την διάρκεια της ημέρας. Τα υγιεινά σνακ όπως φρούτα, λαχανικά ή ξηροί καρποί, παρέχουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, ενώ τα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, όπως είναι το καρπούζι και τα αγγούρια, συμβάλλουν στην διατήρηση της ενυδάτωσης σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας. Με αυτό τον τρόπο, τα υγιεινά και δροσιστικά σνακ βοηθούν στην γενική ευεξία και στην απόλαυση μιας ευχάριστης και ασφαλούς ημέρας στην παραλία.

Περιεχόμενα

Υγιεινές Επιλογές Σνακ

Όταν προγραμματίζετε μια μέρα στην παραλία, οι υγιεινές επιλογές σνακ είναι απαραίτητες για να διατηρήσετε την ενέργειά σας και να παραμείνετε ενυδατωμένοι. Επιλέγοντας θρεπτικά σνακ, μπορείτε να απολαύσετε τον ήλιο και τη θάλασσα χωρίς να αισθάνεστε βάρος ή κόπωση. Υπάρχουν πολλαπλές εύκολες και πρακτικές επιλογές οι οποίες θα σας προσφέρουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και θα σας  βοηθούν να απολαύσετε ακόμα παραπάνω το μπάνιο σας.

 

Φρέσκα φρούτα και λαχανικά σε sticks

Η πιο απλή και υγιεινή λύση για σνακ στην παραλία είναι τα αγαπημένα φρούτα και λαχανικά, σε ροδέλες. Μπορείτε να επιλέξετε φρούτα και λαχανικά εποχής και να τα συνοδεύσετε με κάποιο κρύο ντιπ, όπως γιαούρτι ή χούμους, ενώ ένα ακόμα καλό συνοδευτικό είναι τα κρακεράκια, τα κριτσίνια ή οι ρυζογκοφρέτες. Ιδανικά προτιμήστε να  φτιάξτε ένα ταπεράκι με φρούτα και ένα ταπεράκι με λαχανικά.

 

Κομματάκια φρούτων με φιστικοβούτυρο

Το φιστικοβούτυρο είναι πολύ θρεπτικό παρασκεύασμα, αρκεί να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς είναι πλούσιο σε θερμίδες. Συνοδεύει τέλεια τα φρούτα, όπως το μήλο και το αχλάδι αλλά μπορείτε να το συνδυάσετε και με βερίκοκα, ροδάκινα, βανίλιες ή ακόμα και σταφύλια. Αν δεν προτιμάτε το φιστικοβούτυρο, εννοείται μπορείτε να το αντικαταστήσετε με ταχίνι, αμυγδαλοβούτυρο ή φουντουκοβούτυρο.

 

Κράκερ ολικής αλέσεως με τυρί

Το τυρί είναι πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, χορταστικό και υγιεινό, επομένως, ταιριάζει απόλυτα στο καλάθι της θάλασσας. Αν δεν θέλετε να φτιάξετε το κλασικό τοστ, μια ιδέα θα μπορούσε να είναι ο συνδυασμός του τυριού με κράκερ ολικής αλέσεως. Φυσικά, σε αυτή τη περίπτωση θα ταίριαζε αρκετά να προσθέσετε και διάφορα λαχανικά, όπως ντοματίνια ή κομματάκια αγγουριού τα οποία θα προσφέρουν μια έξτρα δροσιστική νότα.

 

Υγιεινά σάντουιτς με ψωμί ολικής αλέσεως

Αν θέλετε ένα σχεδόν πλήρες γεύμα, μπορείτε να επιλέξετε να πάρετε μαζί σας ένα σάντουιτς. Αντί για ψωμί του τοστ, προτιμήστε ένα ψωμί ολικής αλέσεως, που έχει περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Στο σάντουιτς που θα φτιάξετε, είναι καλό να μην προσθέσετε αλλαντικά. Μπορείτε να βάλετε τυρί κρέμα με χαμηλά λιπαρά, αβοκάντο, λαχανικά, αυγό ή κοτόπουλο.

 

Σαλάτες

Αν πρόκειται να μείνετε όλη μέρα στην παραλία και θέλετε ένα εύκολο, γρήγορο και γευστικό γεύμα, μπορείτε να φτιάξετε μια σαλάτα με ζυμαρικά ή κινόα,  προσθέτοντας πολύχρωμα υλικά όπως φρέσκα λαχανικά και κάποιο ελαφρύ ντρέσινγκ. Μια πιο υγιεινή και θρεπτική λύση είναι να χρησιμοποιήσετε ζυμαρικά ολικής αλέσεως.

 

Ξηροί καρποί και αποξηραμένα φρούτα

Οι ξηροί καρποί αποτελούν μια καλή πηγή πρωτεϊνών και καλών λιπαρών. Τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τα κάσιους είναι μερικές μόνο επιλογές για ένα πολύ γρήγορο και χορταστικό σνακ. Από την άλλη, τα αποξηραμένα φρούτα, όπως σταφίδες, κράμπερι και σύκα είναι μια γλυκιά και γεμάτη βιταμίνες επιλογή. Βέβαια, πρέπει να προσέξετε τις ποσότητες καθώς και οι δύο κατηγορίες αποτελούν τρόφιμα με υψηλή θερμιδική αξία.

 

Σνακ για Ενυδάτωση

Κατά την επίσκεψή σας στην παραλία, η ενυδάτωση είναι εξίσου σημαντική με τη διατροφή. Υπάρχουν μερικές επιλογές για σνακ που θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να παραμείνετε ενυδατωμένοι, και σε αυτές δεν συγκαταλέγεται το κλασικό νερό!

 

Φρούτα

Συγκεκριμένα φρούτα, όπως το καρπούζι, το πεπόνι, τα σταφύλια, ο ανανάς, οι φράουλες και τα ροδάκινα είναι πλούσια σε νερό και ηλεκτρολύτες. Προσφέρουν ποικιλία βιταμινών  και αντιοξειδωτικών, ενώ αποτελούν τα απόλυτα καλοκαιρινά φρούτα για ενυδάτωση προσφέροντας γλυκιά και θρεπτική επιλογή.

 

Λαχανικά

Τα ντοματίνια, τα αγγούρια αλλά και το σέλινο αποτελούν λαχανικά με πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νερό. Είναι εξαιρετικά σνακ για την παραλία,  γεμάτα βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά που μπορούν να καταναλωθούν μέσα σε σαλάτες, με κάποιο ντιπ ή ακόμα και σκέτα.

 

Αρωματισμένο νερό και υγρά

Γεμίστε ένα θερμομονωτικό ποτήρι με νερό και προσθέστε κομμάτια λεμονιού, λάιμ ή μούρα για επιπλέον γεύση και ενυδάτωση. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τσάι της επιλογής σας. Επίσης, μια πιο κλασσική αλλά διαχρονική λύση είναι να καταναλώνετε χυμούς χωρίς όμως πρόσθετα ζάχαρης, προκειμένου να φύγετε από την μονοτονία του νερού και να ενυδατωθείτε με μεγαλύτερη ευχαρίστηση.

 

Πρακτικές Λύσεις

Η σωστή αποθήκευση και μεταφορά των σνακ στην παραλία είναι κρίσιμη για τη διατήρηση της φρεσκάδας και της ασφάλειας των τροφίμων. Εδώ θα βρείτε μερικές συμβουλές για να διασφαλίσετε ότι τα σνακ σας θα παραμείνουν φρέσκα και ασφαλή καθ’ όλη την διάρκεια της παραμονής σας στην θάλασσα.

 

Χρησιμοποιήστε ψυγειάκι ή θερμομονωτική τσάντα

Επενδύστε σε ένα καλό ψυγειάκι ή θερμομονωτική τσάντα για να διατηρήσετε τα σνακ σας δροσερά. Προσθέστε παγοκύστες ή παγοθήκες για να κρατήσετε τη θερμοκρασία χαμηλή.

 

Προτιμήστε ανθεκτικά δοχεία

Χρησιμοποιήστε ανθεκτικά, αεροστεγή δοχεία για να αποθηκεύσετε τα σνακ σας. Αυτό βοηθά στην αποφυγή διαρροών και διατηρεί τα τρόφιμα φρέσκα για περισσότερο χρόνο.

 

Διαχωρίστε τα υγρά από τα στερεά

Αν έχετε σνακ που περιέχουν υγρά, όπως σαλάτες με ντρέσινγκ, κρατήστε τα ξεχωριστά μέχρι να είστε έτοιμοι να τα καταναλώσετε για να αποφύγετε να μουλιάσουν τα υπόλοιπα υλικά.

 

Κόψτε τα φρούτα και τα λαχανικά από πριν

Προετοιμάστε τα φρούτα και τα λαχανικά στο σπίτι. Κόψτε τα σε κομμάτια και αποθηκεύστε τα σε αεροστεγή δοχεία για ευκολία και για να παραμείνουν φρέσκα.

 

Κρατήστε τα σνακ στη σκιά

Όταν φτάσετε στην παραλία, βεβαιωθείτε ότι το ψυγειάκι ή η θερμομονωτική τσάντα παραμένουν στη σκιά για να διατηρήσουν τα τρόφιμα δροσερά όσο το δυνατόν περισσότερο.

 

Απλές Συνταγές για Σνακ που Μπορείτε να Πάρετε στην Παραλία

 

Υγιεινές Μπάρες Δημητριακών για την Παραλία

Υλικά:

  • 2 φλιτζάνια νιφάδες βρώμης
  • 1 φλιτζάνι αμύγδαλα (ή άλλοι ξηροί καρποί της επιλογής σας), ψιλοκομμένα
  • 1/2 φλιτζάνι μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο αμυγδάλου (ή φιστικοβούτυρο)
  • 1/2 φλιτζάνι αποξηραμένα κράνμπερι (ή άλλο αποξηραμένο φρούτο της επιλογής σας), ψιλοκομμένα
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

 

Οδηγίες:

  1. Προετοιμάστε το Ταψί: Στρώστε ένα ταψί 20 x 20 εκατοστών με χαρτί ψησίματος, αφήνοντας λίγο περιθώριο για να το αφαιρέσετε εύκολα.
  2. Συνδυάστε τα Υγρά Υλικά: Σε ένα μικρό κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά, συνδυάστε το μέλι (ή το σιρόπι σφενδάμου) και το βούτυρο αμυγδάλου. Ανακατέψτε συνεχώς μέχρι να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Αφαιρέστε από τη φωτιά και προσθέστε το εκχύλισμα βανίλιας.
  3. Αναμείξτε τα Στερεά Υλικά: Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε τις νιφάδες βρώμης, τα ψιλοκομμένα αμύγδαλα, τα αποξηραμένα κράνμπερι και το αλάτι.
  4. Συνδυάστε τα Υγρά και Στερεά Υλικά: Ρίξτε το μείγμα βουτύρου αμυγδάλου πάνω από το μείγμα βρώμης. Ανακατέψτε μέχρι να καλυφθούν όλα ομοιόμορφα.
  5. Πιέστε στο Ταψί: Μεταφέρετε το μείγμα στο προετοιμασμένο ταψί. Πιέστε το καλά σε μια ομοιόμορφη στρώση. Χρησιμοποιήστε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος για να το πιέσετε αν το μείγμα είναι πολύ κολλώδες.
  6. Ψύξτε: Τοποθετήστε το ταψί στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες, ή μέχρι να σφίξει το μείγμα.
  7. Κόψτε και Αποθηκεύστε: Μόλις σφίξει, αφαιρέστε το μείγμα από το ταψί χρησιμοποιώντας το χαρτί ψησίματος. Κόψτε το σε μπάρες. Αποθηκεύστε σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.

Υγιεινά Μπισκότα για την Παραλία 

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι αμυγδάλου (ή αλεύρι ολικής άλεσης)
  • 1/2 φλιτζάνι μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
  • 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας, λιωμένο
  • 1/2 φλιτζάνι μπανάνα, λιωμένη (περίπου 1 μεγάλη μπανάνα)
  • 1/2 φλιτζάνι σταφίδες ή αποξηραμένα κράνμπερι
  • 1/4 φλιτζάνι ψιλοκομμένοι ξηροί καρποί (προαιρετικά)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

 

Οδηγίες:

  1. Προθερμάνετε τον Φούρνο: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 175°C. Στρώστε ένα ταψί με χαρτί ψησίματος.
  2. Ανακατέψτε τα Υγρά Υλικά: Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε τη λιωμένη μπανάνα, το μέλι (ή το σιρόπι σφενδάμου), το λάδι και το εκχύλισμα βανίλιας.
  3. Προσθέστε τα Στερεά Υλικά: Προσθέστε τις νιφάδες βρώμης, το αλεύρι αμυγδάλου, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα και το αλάτι στα υγρά υλικά. Ανακατέψτε μέχρι να αναμειχθούν καλά.
  4. Προσθέστε τα Πρόσθετα Υλικά: Προσθέστε τις σταφίδες ή τα αποξηραμένα κράνμπερι και τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς, αν χρησιμοποιείτε.
  5. Διαμορφώστε τα Μπισκότα: Με ένα κουτάλι, πάρτε κουταλιές από το μείγμα και τοποθετήστε τις στο προετοιμασμένο ταψί, πιέζοντάς τις ελαφρά με την πίσω πλευρά του κουταλιού.
  6. Ψήστε: Ψήστε για 12-15 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν οι άκρες.
  7. Αφήστε να Κρυώσουν: Αφήστε τα μπισκότα να κρυώσουν στο ταψί για λίγα λεπτά πριν τα μεταφέρετε σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.

Υγιεινή Συνταγή για Ενεργειακές Μπάλες για την Παραλία

Υλικά:

  • 1 φλιτζάνι νιφάδες βρώμης
  • 1/2 φλιτζάνι βούτυρο αμυγδάλου (ή φιστικοβούτυρο)
  • 1/4 φλιτζάνι μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
  • 1/2 φλιτζάνι λιναρόσπορο αλεσμένο
  • 1/2 φλιτζάνι σταφίδες ή αποξηραμένα κράνμπερι
  • 1/4 φλιτζάνι σπόρους chia
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα


Οδηγίες:

  1. Ανακατέψτε τα Υγρά Υλικά: Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε το βούτυρο αμυγδάλου, το μέλι (ή το σιρόπι σφενδάμου) και το εκχύλισμα βανίλιας.
  2. Προσθέστε τα Στερεά Υλικά: Προσθέστε τις νιφάδες βρώμης, τον αλεσμένο λιναρόσπορο, τις σταφίδες ή τα αποξηραμένα κράνμπερι, τους σπόρους chia και την κανέλα στα υγρά υλικά. Ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
  3. Δημιουργήστε Μπάλες: Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι σούπας ή ένα scoop για μπισκότα, δημιουργήστε μικρές μπάλες από το μείγμα, περίπου 2,5 εκ σε διάμετρο.
  4. Ψύξτε: Τοποθετήστε τις ενεργειακές μπάλες σε ένα ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος και βάλτε τις στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα για να σφίξουν.
  5. Αποθήκευση: Αποθηκεύστε τις ενεργειακές μπάλες σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και μία εβδομάδα.

Προστασία από τον Ήλιο

Η διατροφή μεταξύ άλλων, διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην προστασία του δέρματος από τις βλάβες που προκαλεί η έκθεση στον ήλιο. Επιλέγοντας υγιεινά σνακ στην παραλία, όχι μόνο τρέφεστε σωστά αλλά φροντίζεται και την επιδερμίδα σας. Ορισμένες τροφές περιέχουν θρεπτικά συστατικά που ενισχύουν την ανθεκτικότητα του δέρματος και παρέχουν φυσική προστασία από τις ακτίνες του ηλίου κατά την διάρκεια της επίσκεψής σας στην παραλία.

  • Ξηροί καρποί: Οι περισσότεροι είναι πλούσιοι σε βιταμίνη Ε, η οποία προστατεύει το δέρμα από την ηλιακή βλάβη.
  • Ντομάτες: Πλούσιες σε λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να προστατεύσει το δέρμα από τις βλάβες της υπεριώδους ακτινοβολίας.
  • Καρότα: Περιέχουν βήτα-καροτίνη, η οποία μπορεί να συμβάλει στην προστασία του δέρματος από τον ήλιο και στη βελτίωση της συνολικής υγείας του δέρματος.
  • Κόκκινες πιπεριές: Πλούσιες σε βιταμίνη C και βήτα-καροτίνη, βοηθούν στη βελτίωση της υγείας του δέρματος και στην προστασία από τον ήλιο.
  • Φρούτα πλούσια σε βιταμίνη C: Φρούτα όπως πορτοκάλια και φράουλες, ενισχύουν την παραγωγή κολλαγόνου και βοηθούν στην ανανέωση του δέρματος.
  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: Σπανάκι και άλλα πράσινα λαχανικά είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνες που ενισχύουν την ανθεκτικότητα του δέρματος.
  • Πράσινο τσάι: Περιέχει κατεχίνες, αντιοξειδωτικά που μπορούν να βελτιώσουν την ανθεκτικότητα του δέρματος στον ήλιο και να μειώσουν τις βλάβες από την ακτινοβολία.

 

Συμπέρασμα

Καθώς ετοιμάζεστε να απολαύσετε μια όμορφη μέρα στην παραλία, μην ξεχάσετε να πάρετε μαζί σας τα υγιεινά σνακ. Η επιλογή σωστών σνακ για την παραλία δεν είναι μόνο μια πρακτική απόφαση, αλλά και ένας τρόπος να φροντίσετε το σώμα σας κατά τη διάρκεια μιας ημέρας στον ήλιο. Τα θρεπτικά και ενυδατικά τρόφιμα, όπως φρούτα, λαχανικά και ξηροί καρποί, προσφέρουν την απαραίτητη ενέργεια και ενυδάτωση, διατηρώντας την ευεξία σας. Με τη σωστή προετοιμασία και αποθήκευση των σνακ, σας δίνεται η δυνατότητα να τα διατηρήσετε φρέσκα και δροσερά έτσι ώστε να μπορέσετε να απολαύσετε στο έπακρο τη μέρα σας στην θάλασσα.

Μην ξεχάσετε να μοιραστείτε μαζί μας τις ιδέες αλλά και τις εμπειρίες σας με τα σνακ στις παραλίες στα σχόλια παρακάτω.

Συγγραφή: Μαρία Παπαθεοφάνου, Φοιτήτρια του τμήματος Επιστήμης Διατροφής & Διαιτολογίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου

Δείτε επίσης

Αντιμετωπίζοντας τα Πρησμένα Πόδια το Καλοκαίρι: Διατροφή για Διαχείριση του Οιδήματος των Κάτω Άκρων

Καταπολεμήστε τα πρησμένα πόδια του καλοκαιριού με αποτελεσματικές συμβουλές διατροφικής διαχείρισης που περιγράφονται στον οδηγό μας. Μάθετε για τις αιτίες του οιδήματος των κάτω άκρων και εξερευνήστε διατροφικές στρατηγικές για να μετριάσετε αυτήν την κατάσταση κατά τη διάρκεια του ζεστού καιρού. Αυτό το άρθρο παρέχει πρακτικές συμβουλές σχετικά με την ισορροπία των υγρών, την πρόσληψη νατρίου και τη βελτιστοποίηση της διατροφής σας για καλύτερη υγεία στη ζέστη του καλοκαιριού.

Διαβάστε περισσότερα »

Διατροφή στις Διακοπές: Οδηγός Διαιτολόγου για να Απολαύσετε τις Καλοκαιρινές Διακοπές Χωρίς να …Εκτροχιαστείτε Διατροφικά.

Κατακτήστε την τέχνη της υγιεινής διατροφής στις διακοπές με τον οδηγό της διαιτολόγου μας. Μάθετε πώς να απολαμβάνετε τα καλοκαιρινά ταξίδια χωρίς να εκτροχιάζετε τους διατροφικούς σας στόχους. Ανακαλύψτε πρακτικές συμβουλές για τον προγραμματισμό των γευμάτων, έξυπνα σνακ και σοφές επιλογές ακόμα και όταν τρώτε έξω, διασφαλίζοντας ότι παραμένετε σε καλό δρόμο με τη διατροφή σας ενώ απολαμβάνετε κάθε στιγμή.

Διαβάστε περισσότερα »

Κάντε ένα σχόλιο