Γύρος Κοτόπουλο: Μια Υγιεινή Παραλλαγή

Στη σημερινή εποχή, η υγιεινή διατροφή είναι πιο σημαντική από ποτέ. Είτε αντιμετωπίζετε προκλήσεις με τη χοληστερόλη είτε ακολουθείτε μια δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων, το να βρείτε νόστιμες και ισορροπημένες επιλογές μπορεί να είναι δύσκολο.

 

Ευτυχώς, η συνταγή που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα για γύρο κοτόπουλο είναι μια εξαιρετική επιλογή που ταιριάζει σε αυτές τις διατροφικές ανάγκες. Με τη σωστή προετοιμασία και τα υγιεινά συστατικά, αυτό το πιάτο μπορεί να γίνει μέρος μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, χωρίς να θυσιάζετε τη γεύση.

Υλικά

Για 2 μέτριες μερίδες

 

  • 2 φιλέτα κοτόπουλο στήθος ή μπούτι αν προτιμάτε, αν έχει πέτσα το μπούτι από διατροφική πλευρά είναι καλύτερο να την αφαιρέσετε
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι τριμμένο
  • 1/4 κ. γλυκού από: πάπρικα, μουστάρδα σε σκόνη ή 2 κ.γλυκού σε πάστα, κάρυ αν δεν έχετε κάποιο από αυτά τα μπαχαρικά μπορείτε να το παραλείψετε, ή αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε κάποιο άλλο ανάλογα τα γούστα σας
  • 2 κ.σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι, ανάλογα την προτίμηση

Οδηγίες

  1. Κόψτε το κοτόπουλο σε πολύ λεπτές φέτες και ανακατέψτε το με το ελαιόλαδο και το χυμό από το κρεμμύδι. Αν επιθυμείτε, προσθέστε και το τριμμένο κρεμμύδι.

  2. Αναμείξτε όλα τα υπόλοιπα υλικά και ρίξτε τα πάνω στο κοτόπουλο.

  3. Σκεπάστε το κοτόπουλο και αφήστε το στο ψυγείο για 4-6 ώρες, ανακατεύοντας κάπου-κάπου.

  4. Ψήστε το κοτόπουλο στη φριτέζα αέρος για περίπου 10 λεπτά στους 180οC, μέχρι να πάρει χρώμα αλλά να μην καεί. Στα μισά του χρόνου ανακατέψτε το. Όσο πιο  λεπτά είναι τα κομμάτια σας, τόσο λιγότερο χρόνο ψησίματος θα χρειαστεί.

  5. Εναλλακτικά, μπορείτε να το σοτάρετε σε τηγάνι σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει χρώμα από όλες τις πλευρές. Σε αυτή την περίπτωση, μην το ανακατεύετε συνέχεια, για να μη βγουν τα υγρά και βράσει αντί να ξεροψηθεί. Αν η ποσότητα είναι μεγάλη για το τηγάνι σας, κάντε το σε δόσεις.

Αν επιθυμείτε να προσθέσετε υδατάνθρακες στο γεύμα σας, υπάρχουν ευέλικτες και νόστιμες επιλογές. Μπορείτε να ψήσετε μια πίτα για σουβλάκι, προσφέροντας μια παραδοσιακή αίσθηση, ή να προετοιμάσετε πατάτες στο φούρνο σαν τηγανητές για μια πιο υγιεινή εκδοχή (μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε φριτέζα αέρος).

Συνοδεύστε το κοτόπουλο με μια φρέσκια σαλάτα για να δημιουργήσετε ένα ολοκληρωμένο και ισορροπημένο γεύμα, που ταιριάζει τόσο σε μια καθημερινή διατροφή όσο και σε ειδικές διατροφικές ανάγκες.

Διατροφική ανάλυση

Σε μία μερίδα, 1/2 της συνταγής

 

Ενέργεια: 250-300 kcal

Πρωτεΐνες: 25-30 g

Υδατάνθρακες: 3-5 g

Συνολικά Λιπαρά: 12-15 g

Κορεσμένα Λιπαρά: 2-3 g

Διαιτητικές Ίνες: 1-2 g

 

Παρακαλώ σημειώστε ότι αυτές οι τιμές είναι εκτιμήσεις και μπορεί να ποικίλουν ανάλογα με το μέγεθος και τον τύπο των φιλέτων κοτόπουλου και των άλλων συστατικών.

 

Διαβάστε επίσης

Κοτόπουλο Τηγανιά με Πιπεριές

Απολαύστε μία υγιεινή συνταγή για κοτόπουλο τηγανιά με πιπεριές. Αυτό το πιάτο υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, με κοτόπουλο και χρωματιστές πιπεριές καρυκευμένες με μπαχαρικά και μουστάρδα, προσφέρει μια τέλεια ισορροπία γεύσης και θρέψης. Είναι εύκολο να προετοιμαστεί, καθιστώντας το ιδανικό για ένα γρήγορο, υγιεινό γεύμα που δεν κάνει συμβιβασμούς στη γεύση. Κατάλληλο για ένα οικογενειακό γεύμα ή μια θρεπτική επιλογή προετοιμασίας γεύματος (meal prep).

Διαβάστε περισσότερα »

Στήθος Κοτόπουλου με Μουστάρδα και Μέλι, στη Φριτέζα έρος

Απολαύστε ένα υγιεινό και νόστιμο, τηγανητό στον αέρα, στήθος κοτόπουλου με μαρινάδα μουστάρδας μελιού. Αυτή η συνταγή συνδυάζει τις ζουμερές γεύσεις του κοτόπουλου με το γλυκιά και πικάντικη γεύση της μουστάρδας μελιού, προσφέροντας μια επιλογή γεύματος χαμηλών λιπαρών. Ιδανικό για ένα γρήγορο γεύμα, δείτε πώς να φτιάξετε αυτό το εύκολο και νόστιμο πιάτο.

Διαβάστε περισσότερα »

Υγιεινή Σαλάτα του Καίσαρα με Ψητό Κοτόπουλο

Ανανεώστε τις επιλογές των γευμάτων σας με αυτή την υγιεινή συνταγή σαλάτας του Καίσαρα, που περιλαμβάνει ψητό κοτόπουλο, κρουτόν ολικής αλέσεως και ελαφρύ ντρέσινγκ γιαουρτιού. Ιδανική για ένα γρήγορο μεσημεριανό γεύμα ή δείπνο, αυτή η σαλάτα συνδυάζει τη γεύση με τη θρέψη.

Διαβάστε περισσότερα »