Θρεπτικά σάντουιτς παγωτού: γιαούρτι, μπανάνα και κομματάκια σοκολάτας

Στην προσπάθειά μας για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής, μερικές φορές μπορεί να φαίνεται ότι τα επιδόρπια είναι εκτός ορίων. Τι θα γινόταν όμως αν σας λέγαμε ότι μπορείτε να απολαύσετε ένα νόστιμο παγωτό το οποίο είναι τόσο θρεπτικό που διατροφικά δεν υπολογίζεται για γλυκό; Σας παρουσιάζουμε τα θρεπτικά σάντουιτς παγωτού με κομματάκια σοκολάτας και μπανάνα!

Ας δούμε πως μπορείτε να το φτιάξετε!

Υλικά για παγωτό

  • 3 ώριμες μπανάνες, κατεψυγμένες
  • 2 φλιτζάνια στραγγιστό γιαούρτι 5% λιπαρά
  • 2 κουταλιές της σούπας μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
  • 1/2 φλιτζάνι κομματάκια μαύρης σοκολάτας

Οδηγίες

Πριν ξεκινήσετε, θυμηθείτε τον χρυσό κανόνα του νόστιμου παγωτού – όσο πιο κρύα είναι τα υλικά, τόσο καλύτερη θα είναι η υφή. 

Καθαρίστε τις μπανάνες και καταψύξτε τις για τουλάχιστον 2 ώρες ή όλη τη νύχτα.

Κόψτε τις κατεψυγμένες μπανάνες σε φέτες.

Σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή στο μπλέντερ, συνδυάστε τις  κατεψυγμένες φέτες μπανάνας, το γιαούρτι και το μέλι.

Ανακατέψτε μέχρι το μείγμα να γίνει λείο και κρεμώδες. Ίσως χρειαστεί να ξύσετε τα πλαϊνά του μπλέντερ ή του επεξεργαστή τροφίμων μερικές φορές.

Εάν έχετε μια παγωτομηχανή, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε για να ανακατέψετε το μείγμα παγωτού σύμφωνα με τις οδηγίες της παγωτομηχανής. Το αποτέλεσμα; Μια πιο λεία, πιο κρεμώδης υφή.

Δεν έχετε παγωτομηχανή; Κανένα πρόβλημα! Απλώς αδειάστε το μείγμα σε ένα δοχείο με καπάκι, ασφαλές για κατάψυξη και ανακατέψτε το καλά κάθε ώρα για τις πρώτες ώρες για να εξασφαλίσετε ομοιόμορφη κατάψυξη και ωραία υφή.

Καταψύξτε για τουλάχιστον 4 ώρες ή μέχρι να σφίξει.

Αν το αφήσετε πολλές ώρες και σφίξει πολύ, αφήστε το να μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για λίγα λεπτά πριν το χρησιμοποιήσετε για να φτιάξετε τα σάντουιτς.

Υλικά για τα μπισκότα βρώμης

  • 2 φλιτζάνια νιφάδες βρώμης
  • 1 φλιτζάνι αλεύρι ολικής αλέσεως
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 6 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (ή άλλο έλαιο αν προτιμάτε)
  • 1/2 φλιτζάνι μέλι ή σιρόπι σφενδάμου
  • 1 μεγάλο αυγό
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας

Οδηγίες

Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 180oC και στρώστε ένα ταψί με λαδόκολλα.

Σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ, συνδυάστε την βρώμη, το αλεύρι ολικής αλέσεως, τη σόδα και το αλάτι.

Σε ένα ξεχωριστό μεγαλύτερο μπολ, χτυπήστε το ελαιόλαδο και το μέλι (ή το σιρόπι σφενδάμου) μαζί μέχρι να γίνει κρέμα.

Προσθέστε το αυγό και το εκχύλισμα βανίλιας στο μείγμα με το μέλι και χτυπήστε μέχρι να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.

Προσθέστε σταδιακά τα ξηρά υλικά στα υγρά υλικά, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθούν.

Ρίξτε στρογγυλεμένες κουταλιές της σούπας ζύμη στη λαδόκολλα, σε απόσταση περίπου 5 εκατοστών μεταξύ τους.

Ισιώστε ελαφρώς κάθε μπισκότο με το πίσω μέρος του κουταλιού ή με τα δάχτυλά σας (βρέξτε τα λίγο για να μην κολλάει η ζύμη).

Ψήστε για 10-12 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν οι άκρες.

Αφήστε τα μπισκότα να κρυώσουν στο ταψί για λίγα λεπτά και μετά μεταφέρετέ τα σε μια σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.

Για να φτιάξετε τα σάντουιτς παγωτού

Μόλις κρυώσουν τελείως τα μπισκότα σας, απλώστε τα μισά από αυτά από κάτω προς τα πάνω σε μια καθαρή επιφάνεια εργασίας.

Τοποθετήστε μια μπάλα από το σπιτικό παγωτό σοκολάτας γιαουρτιού μπανάνας σε κάθε ανάποδο μπισκότο.

Κλείστε με ένα άλλο μπισκότο και πιέστε απαλά μέχρι το παγωτό να φτάσει στις άκρες των μπισκότων.

Εάν θέλετε, μπορείτε να κυλήσετε τις άκρες των σάντουιτς σε επιπλέον κομματάκια σοκολάτας ή ακόμα και ξηρούς καρπούς για μια επιπλέον πινελιά. Απολαύστε το αμέσως ή τυλίξτε με πλαστική μεμβράνη και παγώστε για αργότερα!

Απολαύστε τα σπιτικά υγιεινά σάντουιτς παγωτού σας!

Πάστα χουρμά αντί για μέλι

Μπορείτε να αντικαταστήσετε το μέλι με χουρμάδες ή πάστα από χουρμά και στις δύο συνταγές. Και οι δύο επιλογές παρέχουν φυσική γλυκύτητα, αλλά έχετε κατά νου ότι η υφή μπορεί να είναι ελαφρώς διαφορετική.

Για τη συνταγή του παγωτού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε περίπου 1/2 φλιτζάνι πάστα χουρμά για να αντικαταστήσετε τις 2 κουταλιές της σούπας μέλι.

Δείτε πώς μπορείτε να το ενσωματώσετε:

Αν χρησιμοποιείτε ολόκληρους χουρμάδες, φροντίστε να τους μουλάσετε σε ζεστό νερό για περίπου 10 λεπτά για να μαλακώσουν. Αφού μαλακώσουν, ανακατέψτε τους με λίγο νερό σε ένα μπλέντερ ή στον επεξεργαστή τροφίμων για να φτιάξετε την πάστα χουρμά.

Προσθέστε την πάστα χουρμά μαζί με τις μπανάνες και το γιαούρτι στον επεξεργαστή τροφίμων και συνεχίστε σύμφωνα με τη συνταγή.

Για τη συνταγή μπισκότων, μπορείτε επίσης να αντικαταστήσετε το 1/2 φλιτζάνι μέλι με 1/2 φλιτζάνι πάστα χουρμά. Δείτε πώς μπορείτε να το ενσωματώσετε:

Προσθέστε την πάστα χουρμά μαζί με το ελαιόλαδο, το αυγό και το εκχύλισμα βανίλιας και χτυπήστε τα μαζί.

Λάβετε υπόψη ότι η πάστα χουρμά είναι λιγότερο γλυκιά από το μέλι, επομένως ίσως θέλετε να προσαρμόσετε την ποσότητα με βάση τη γεύση σας. Επίσης, η πάστα χουρμά μπορεί να κάνει το μείγμα σας λίγο πιο πυκνό λόγω της συνοχής της.

Διατροφική ανάλυση

Σε ένα σάντουιτς παγωτού, υπολογίζοντας ότι ολόκληρη η συνταγή δίνει 8 σάντουιτς παγωτού.

Ενέργεια: 300-350 kcal

Λίπη: 12-15 γρ

Κορεσμένα λιπαρά: 5 γρ

Πρωτεΐνη: 7-9 γρ

Υδατάνθρακες: 45-50 γρ

Φυτικές ίνες: 4-5 γρ

Λάβετε υπόψη ότι η διατροφική ανάλυση είναι κατά προσέγγιση και ενδέχεται να διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με τις συγκεκριμένες μάρκες και τις ποικιλίες των συστατικών που χρησιμοποιούνται.