Όλοι μας σε κάποια φάση της ζωής μας, το πιο πιθανό είναι ότι θα εμφανίσουμε πονοκέφαλο. Όταν ο πονοκέφαλος είναι περιστασιακός, δηλαδή περνάει γρήγορα και δεν εμφανίζεται ξανά, δε μας απασχολεί ιδιαίτερα. Αρκετοί είναι όμως αυτοί που ταλαιπωρούνται συχνά από πονοκεφάλους, οι οποίοι έχουν ένα συγκεκριμένο τρόπο εμφάνισης που οι ίδιοι οι ασθενείς αναγνωρίζουν καλά.
Γενικά, οι πονοκέφαλοι σύμφωνα με την κατάταξη της Διεθνούς Εταιρείας Κεφαλαλγίας, χωρίζονται σε πρωτοπαθείς και δευτεροπαθείς. Οι δευτεροπαθείς είναι αυτοί που οφείλονται σε κάποια πάθηση του εγκεφάλου (π.χ. όγκος εγκέφαλου).
Στους πρωτοπαθείς πονοκεφάλους, οι οποίοι είναι και οι πιο συχνοί, ανήκουν η ημικρανία, η κεφαλαλγία τάσης και η αθροιστική κεφαλαλγία.
Τα τελευταία χρόνια, η συχνότητα εμφάνισης πρωτοπαθών πονοκεφάλων έχει αυξηθεί σημαντικά, ιδιαίτερα σε άτομα ηλικίας 18-50 ετών.
Περιεχόμενα
Γιατί Κάποιοι Άνθρωποι Εμφανίζουν Συχνά Πονοκεφάλους;
Αν και η επιστήμη δε μπορεί ακόμα να μας δώσει μία ξεκάθαρη απάντηση για την αιτιολογία των πρωτοπαθών πονοκεφάλων, φαίνεται ότι ένας συνδυασμός από γενετικούς, περιβαλλοντικούς και συμπεριφορικούς παράγοντες συμβάλλουν στην εμφάνισή τους.
Από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες, η διατροφή φαίνεται ότι διαδραματίζει ένα σημαντικό ρόλο. Υπάρχουν δεδομένα από μελέτες, που δείχνουν ότι η κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, φρούτων, λαχανικών και βιταμινών του συμπλέγματος Β σχετίζονται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης πρωτοπαθών πονοκεφάλων. Αντίθετα, η κατανάλωση κόκκινου κρέατος (π.χ. χοιρινό, αρνί) και επεξεργασμένου κρέατος (π.χ. αλλαντικά), επεξεργασμένων δημητριακών (π.χ. λευκό αλεύρι) και καφέ αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανίσουμε πρωτοπαθείς πονοκεφάλους.
Σχετίζεται η Κατανάλωση Πρωινού με τους Πονοκεφάλους;
Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι η παράλειψη του πρωινού γεύματος μπορεί να εμπλέκεται στην εμφάνιση πρωτοπαθών πονοκεφάλων μεταξύ των εφήβων. Παρόμοια, σε μία πρόσφατη μεγάλη μελέτη, τη μελέτη MEPHASOUS (Mental and Physical Health Assessment of University Student), όπου εξετάστηκε η σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση πρωινού και την εμφάνιση πρωτοπαθών πονοκεφάλων σε 83,677 φοιτητές, βρέθηκε ότι η κατανάλωση πρωινού σχετίζεται με μειωμένη συχνότητα εμφάνισης πονοκεφάλων στις γυναίκες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτής της μελέτης, η κατανάλωση πρωινού προσφέρει στον οργανισμό μας κάποια απαραίτητα μικρο-θρεπτικά συστατικά μετά τη βραδινή νηστεία. Κάποια από αυτά τα θρεπτικά συστατικά μπορεί να επηρεάζουν το νευρικό μας σύστημα. Επιπλέον, όπως έχει αναφερθεί σε παλαιότερες μελέτες, η πείνα έχει βασικό ρόλο στην εμφάνιση των πρωτοπαθών πονοκεφάλων. Η προετοιμασία πρωινού είναι επίσης μια ενεργητική συμπεριφορά που μας εμπλέκει σε μία δραστηριότητα η οποία μπορεί και αυτή να βοηθήσει περαιτέρω στην πρόληψη των πρωτοπαθών πονοκεφάλων. Η κατανάλωση πρωινού μπορεί ακόμα να μειώσει τη δραστηριότητα του άξονα υποθαλάμου-υπόφυσης-επινεφριδίων. Ο άξονας αυτός συμβάλλει στην έκκριση ορμονών του στρες όπως η κορτιζόλη και η επινεφρίνη, η οποίες μπορεί να προκαλέσουν την εμφάνιση πρωτοπαθών πονοκεφάλων.
Κάτι που παρατηρήθηκε σε αυτή τη μελέτη και έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι υπήρχε διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα, και ότι η συσχέτιση της κατανάλωσης πρωινού και εμφάνισης πονοκεφάλων αφορούσε μόνο τα άτομα που είχαν ΔΜΣ < 25 kg/m2, δηλαδή που το σωματικό τους βάρος δεν ήταν αυξημένο.
Σε ότι αφορά το φύλο, η διαφορά ανάμεσα στους άνδρες και στις γυναίκες είναι πιθανό να οφείλεται στη διαφορετική δράση που έχουν οι ορμόνες του φύλου στο νευρικό μας σήστημα. Επιπλέον, όπως δείχνουν παλαιότερες αναλύσεις, είναι πιο συνηθισμένο οι γυναίκες να αναφέρουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τις διατροφικές τους συνήθειες από τους άνδρες, οπότε η έλειψη συσχέτισης ανάμεσα στην κατανάλωση πρωινού και πονοκεφάλων στους άνδρες μπορεί να οφείλεται στο ότι δεν ήταν τόσο αντιπροσωπευτικές οι πληροφορίες που έδωσαν.
Σε ότι αφορά το σωματικό βάρος, ο λόγος που η σχέση ανάμεσα στην κατανάλωση πρωινού και τους πονοκεφάλους παρατηρήθηκε μόνο σε όσους δεν είχαν αυξημένο σωματικό βάρος, είναι πιθανό να οφείλεται στη φλεγμονή. Είναι γνωστό ότι η παχυσαρκία σχετίζεται με μία ήπια χρόνια φλεγμονή, και η φλεγμονή μπορεί να πυροδοτήσει τους πρωτοπαθείς πονοκεφάλους μέσω κάποιων ουσιών που ονομάζονται φλεγμονώδεις κυτοκίνες. Έτσι, σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι πιθανό τα αυξημένα επίπεδα φλεγμονώδων κυτοκινών στα άτομα με παχυσαρκία να μειώνουν τη θετική επίδραση της κατανάλωσης πρωινού στην εμφάνιση πονοκεφάλων.
Συμπέρασμα
Αρκετές είναι οι μελέτες που δείχνουν ότι η κατανάλωση πρωινού έχει θετική επίδραση στην εμφάνιση πρωτοπαθών πονοκεφάλων, δηλαδή πονοκεφάλων που δεν οφείλονται σε κάποια παθολογική κατάσταση. Θα έχει ενδιαφέρον στο μέλλον να δούμε τα αποτελέσματα από περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν αυτά τα ευρήματα. Εν τω μεταξύ, αν υποφέρετε από πονοκεφάλους και δε συνηθίζετε να καταναλώνετε πρωινό, ίσως αξίζει να το εντάξετε στην καθημερινότητά σας.
Συγγραφή: Πηνελόπη Δουβόγιαννη, Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος, BSc, MSc, RD
Πηγή: Mansouri M, Sharifi F, Shokri A, et al. Breakfast consumption is inversely associated with primary headaches in university students: The MEPHASOUS study. Complement Ther Med. 2021.
Διαβάστε επίσης
Ξεκινήστε τα Πρωινά σας με Κρέμα Βρώμης με Μήλο και Κανέλα
Απολαύστε ένα ζεστό και γεμάτο ενέργεια ξεκίνημα της ημέρας σας με τη συνταγή κρέμας βρώμης με μήλο και κανέλα, ένα απολαυστικό μείγμα από γλυκά μήλα, αρωματική κανέλα και πλούσια βρώμη.