cropped-FDlogoweb.png

Γνωριμία

Καλάθι αγορών

Κολοκυθόσουπα με ‘Αρωμα Φθινοπώρου: Μια Θρεπτική και Ζεστή Επιλογή

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του υπέροχες γεύσεις από την εποχιακή παραγωγή και μία από τις πιο αγαπημένες είναι η κολοκύθα. Τι καλύτερο από μια ζεστή, αρωματική κολοκυθόσουπα για να απολαύσετε τις πρώτες δροσερές μέρες της εποχής; Εκτός από την υπέροχη γεύση της, αυτή η σούπα είναι γεμάτη θρεπτικά συστατικά και ιδανική για μια ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή.

 

Υλικά:

  • 1 μέτρια κολοκύθα (ή 2 φλιτζάνια πολτός κολοκύθας σε κονσέρβα)
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μεσαίο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 καρότο, καθαρισμένο και κομμένο
  • 1 κλωνάρι σέλερι, κομμένο
  • 4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού μοσχοκάρυδο
  • Αλάτι και πιπέρι, κατά βούληση
  • 1/2 φλιτζάνι γάλα καρύδας (προαιρετικά για κρεμώδη υφή)
  • Φρέσκο μαϊντανό ή κολοκυθόσπορους (προαιρετικά για γαρνίρισμα)

 

Οδηγίες:

  1. Προετοιμάστε την Κολοκύθα: Εάν χρησιμοποιείτε φρέσκια κολοκύθα, κόψτε τη στη μέση, αφαιρέστε τους σπόρους και ψήστε στους 200°C για περίπου 35-40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει. Ξύστε το εσωτερικό και αφήστε το στην άκρη.

  2. Σοτάρετε τα Λαχανικά: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το καρότο και το σέλερι. Μαγειρέψτε για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να γίνουν διάφανα τα κρεμμύδια.

  3. Προσθέστε την Κολοκύθα και τα Μπαχαρικά: Προσθέστε την κολοκύθα στην κατσαρόλα και ρίξτε το κύμινο, την κανέλα και το μοσχοκάρυδο. Ανακατέψτε για 2 λεπτά ώστε να απελευθερωθούν τα αρώματα των μπαχαρικών.

  4. Προσθέστε Ζωμό και Σιγοβράστε: Ρίξτε τον ζωμό λαχανικών και αφήστε να πάρει μια βράση. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τη σούπα να σιγοβράσει για 15-20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.

  5. Αναμείξτε τη Σούπα: Με ένα ραβδομπλέντερ (ή κανονικό μπλέντερ σε δόσεις), πολτοποιήστε τη σούπα μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή. Αν προτιμάτε τη σούπα σας πιο πηχτή, πολτοποιήστε λιγότερο, αλλιώς πολτοποιήστε περισσότερο για μια απαλή και κρεμώδη υφή.

  6. Προσθέστε το Γάλα Καρύδας (προαιρετικό): Αν χρησιμοποιείτε, προσθέστε το γάλα καρύδας για επιπλέον κρεμώδη υφή και ανακατέψτε. Αλατοπιπερώστε κατά βούληση και αφήστε τη σούπα να σιγοβράσει για άλλα 5 λεπτά.

  7. Σερβίρετε και Γαρνίρετε: Μοιράστε τη σούπα σε μπολ και γαρνίρετε με φρέσκο μαϊντανό ή κολοκυθόσπορους για έξτρα υφή και γεύση.

 

Διατροφικά Οφέλη:

Η κολοκύθα είναι πλούσια σε βιταμίνη Α, η οποία ενισχύει την υγεία των ματιών και το ανοσοποιητικό σύστημα. Περιέχει επίσης φυτικές ίνες που βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του εντέρου. Ο συνδυασμός των αρωματικών μπαχαρικών, όπως το κύμινο, η κανέλα και το μοσχοκάρυδο, προσθέτει όχι μόνο γεύση αλλά και αντιοξειδωτικές ιδιότητες, συμβάλλοντας στη μείωση των φλεγμονών στο σώμα.

 

Συμβουλές Αποθήκευσης:

Μπορείτε να αποθηκεύσετε την κολοκυθόσουπα στο ψυγείο για έως 3 ημέρες ή να την καταψύξετε σε μερίδες για γρήγορα γεύματα μέσα στην εβδομάδα. Ζεστάνετε την σούπα καλά πριν την κατανάλωση.

 

Απολαύστε αυτή τη θρεπτική και αρωματική σούπα με όλη την οικογένεια!
Καλή όρεξη!

Αναζητάτε περισσότερες υγιεινές συνταγές; Ακολουθήστε μας στα social media για περισσότερα tips και εύκολες συνταγές που θα σας βοηθήσουν να ζήσετε μια πιο υγιεινή ζωή, ένα γεύμα τη φορά!

Δείτε επίσης

Εποχική Διατροφή: Απολαύστε το Φθινόπωρο με Αυτές τις Θρεπτικές Συνταγές

Ανακαλύψτε τα οφέλη της εποχικής διατροφής με τις θρεπτικές φθινοπωρινές μας συνταγές, χρησιμοποιώντας φρέσκα προϊόντα που θα βρείτε διαθέσιμα αυτή την εποχή. Μάθετε πώς να ενσωματώσετε εύκολα τα φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά στα γεύματά σας για να απολαμβάνετε νόστιμα και θρεπτικά γεύματα.

Διαβάστε περισσότερα »

Πουρές Kίτρινης Kολοκύθας

Απολαύστε τις πλούσιες γεύσεις και τα οφέλη για την υγεία του πουρέ κίτρινης κολοκύθας, ενός ευέλικτου βασικού προϊόντος της κουζίνας. Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε οδηγίες βήμα προς βήμα για την προετοιμασία, συμβουλές για κατάψυξη και δημιουργικές ιδέες για την ενσωμάτωση του πουρέ κολοκύθας σε διάφορα πιάτα, από γλυκές πίτες έως αλμυρές σούπες.

Διαβάστε περισσότερα »

Κάντε ένα σχόλιο