Παχυσαρκία

Το συγκεκριμένο motion graphic δημιουργήθηκε για τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων από την Ομάδα Ειδικών Διαχείρισης Βάρους, υπό την επιμέλεια της Π. Δουβόγιαννη, για την Παγκόσμια Ημέρα Παχυσαρκίας.

Η 11η Οκτωβρίου 2015 θεσπίστηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Παχυσαρκίας (World Obesity Federation – WOF) ως η 1η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας. Στα πλαίσια αυτής της ημέρας, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) και η Ομάδα Ειδικών Διαχείρισης Βάρους του ΠΣΔΔ έχουν ως στόχο να ευαισθητοποιήσουν το κοινό σχετικά με τις επιδημικές διαστάσεις που έχει πάρει σήμερα η παχυσαρκία και να προτείνουν λύσεις για τον περιορισμό της συχνότητας εμφάνισής της.

 

Aπομαγνητοφώνηση βίντεο

Η συχνότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας έχει διπλασιαστεί από το 1980. Το 2014, 39% των ενηλίκων ήταν υπέρβαροι και 13% ήταν παχύσαρκοι. Αυτό μεταφράζεται σε πάνω από 600 εκατομμύρια παχύσαρκους ενήλικες παγκοσμίως.

Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι και η συχνότητα εμφάνισης της παχυσαρκίας στα παιδιά, και ένα παιδί με αυξημένο σωματικό βάρος έχει περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσει παχυσαρκία ως ενήλικας. 

Το τίμημα της παχυσαρκίας στην υγεία μας είναι μεγάλο. Υπολογίζεται ότι ένα στους πέντε θανάτους συνδέεται με το αυξημένο σωματικό βάρος.

Η παχυσαρκία όμως καιτα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την εμφάνισή της μπορούν να προληφθούν. Και αυτό μπορούμε να το πετύχουμε αλλάζωντας σταδιακά τον τρόπο ζωής μας.