Συνταγές

Muffins ολικής με μήλο και χουρμάδες, χωρίς ζάχαρη

Muffins ολικής με μήλο και χουρμάδες, χωρίς ζάχαρη. Με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, ιδανικά για άτομα με διαβήτη ή αντίσταση στην ινσουλίνη.

Υλικά

  • 350 γρ. αλεύρι ολικής
  • 150 γρ. αλεύρι λευκό
  • 2 κ.γ. baking powder
  • 1 κ.γ. baking soda
  • 240 ml χυμό πορτοκαλιού
  • 200 ml (180 γρ.) ελαιόλαδο
  • 130 γρ. γλυκαντικό με εριθρυτόλη και στέβια (αναλογία με ζάχαρη 1:1)
  • 4 αβγά
  • 1 μέτριο μήλο
  • 5 χουρμάδες
  • 1 κ.γ. κανέλα
  • 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κ.σ. κονιάκ

Οδηγίες

  1. Σε ένα μπολ χτυπάω το ελαιόλαδο μαζί με το γλυκαντικό με το μίξερ μέχρι να ανακατευθούν καλά.
  2. Προσθέτω τα αβγά και χτυπάω για 5 περίπου λεπτά.
  3. Καθαρίζω το μήλο και το κόβω σε μεγάλα κομμάτια. Το χτυπάω στο μπλέντερ μαζί με τους χουρμάδες μέχρι να γίνει πολτός.
  4. Προσθέτω στο μπολ με τα αβγά το χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, την κανέλα, τη βανίλια και το μείγμα από τα φροούτα.
  5. Χτυπάω με το μίξερ μέχρι να ανακατευθούν καλά τα υλικά.
  6. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνω τα αλεύρια, το baking powder και το baking soda, και ανακατεύω καλά με ένα πηρούνι.
  7. Ρίχνω σταδιακά (σε 3 δόσεις) τα αλεύρια στο μπολ με τα υγρά υλικά ανακατεύωντας απαλά με μία σπάτουλα μέχρι να αναμειχθούν τα υλικά.
  8. Τοποθετώ το μείγμα με ένα κουτάλι σερβιρίσματος παγωτού σε φόρμες για muffin.
  9. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στου 180οC για 25 λεπτά (ή τόσο ώστε να μην κολλάει η ζύμη σε μία οδοντογλυφίδα όταν τρυπάω το muffin - δεν ανοίγω το φούρνο πριν τα 20 λεπτά για να φουσκώσουν!)


Muffins σε ολόκληρη τη συνταγή: 21

Σε 1 muffin:
Ενέργεια  190 kcal
Πρωτεΐνες 4,2 g
Υδατάνθρακες 22,9 g
   Φυτικές ίνες 2,7 g
   Σάκχαρα 4,7 g
Λιπαρά 9,8 g
   Κορεσμένα 1,5 g
   Πολυακόρεστα 1,2 g
   Μονοακόρεστα 6,6 g

© 2018 Pinelopi Douvogianni. All Rights Reserved. Powered by NGSOL