Υγιεινά μελομακάρονα με αλεύρι ολικής και μέλι, χωρίς ζάχαρη.
Υλικά
Για τη ζύμη
- 200 γρ. ελαιόλαδο
- 25 γρ. κονιάκ
- 80 γρ. χυμό πορτοκάλι
- 1/2 κ.γ. baking soda
- 100 γρ. μέλι
- 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο τριμμένο
- 1 κ.γ. κανέλα τριμμένη
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 350 γρ. αλεύρι ολικής
- 150 γρ. αλεύρι λευκό
- 1 κ.γ. baking powder
Για το σιρόπι
- 2 φλ. νερό
- 2 φλ. (680 γρ.) μέλι
- 1 ξύλο κανέλας
- 1/2 φλούδα πορτοκαλιού
Οδηγίες
- Ετοιμάζω πρώτα το σιρόπι. Ζεσταίνω σε μία κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι ανακατεύωντας μέχρι να διαλυθεί το μέλι. Το αφήνω να κρυώσει.
- Ρίχνω σε ένα μπολ το ελαιόλαδο.
- Τοποθετώ το ποτήρι με το χυμό πορτοκαλιού πάνω από το μπολ, ρίχνω τη baking soda και ανακατεύω (μπορεί να ξεχυλίσει ο χυμός όταν ρίξω τη σόδα).
- Ρίχνω στο μπολ το χυμό, το γαρύφαλλο, την κανέλα, το κονιά και το μέλι. Ανακατεύω μέχρι να ομπογενονποιηθεί το μείγμα.
- Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύω τα αλεύρι με το baking powder.
- Ρίχνω σταδιακά τα αλεύρια στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύω μέχρι να δέσει η ζύμη. Δεν πλάθω πολύ τη ζύμη για να μην σφίξει (για να γίνουν αφράτα και τραγανά τα μελομακάρονα).
- Πλάθω τα μελομακάρονα στο σχήμα που θέλω, τα τρυπάω με ένα πηρούνι από πάνω (όπως στο video).
- Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 30 περίπου λεπτά (μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα).
- Βυθίζω τα ζεστά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι για μερικά δευτερόλεπτα. Πασπαλίζω με τριμμένο καρύδι και κανέλα και είναι έτοιμα!
Μελομακάρονα σε ολόκληρη τη συνταγή: 30
Σε 1 μελομακάρονο:
Ενέργεια | 136 kcal |
Πρωτεΐνες | 2,2 g |
Υδατάνθρακες | 16,9 g |
Φυτικές ίνες | 1,6 g |
Σάκχαρα | 4,6 g |
Λιπαρά | 7,1 g |
Κορεσμένα | 1 g |
Πολυακόρεστα | 0,8 g |
Μονοακόρεστα | 4,9 g |