Ροφήματα με αντικαρκινικές ιδιότητες

Υπάρχουν πολλές έρευνες που δείχνουν ότι διάφορα συστατικά των τροφών μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων μορφών καρκίνου. Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι 30% των περιπτώσεων καρκίνου θα μπορούσε να προληφθεί με μία διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά με αντικαρκινική δράση όπως είναι διάφορες βιταμίνες (βιταμινη C, φυλικό οξύ, προβιταμίνη Α), ιχνοστοιχεία (κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο), φυτοχημικά συστασικά (πολυφαινόλες, φλαβανοειδή, καροτενοειδή, αλκαλοειδή) και φυτικές ίνες. Βέβαια σε καμία περίπτωση η διατροφή δεν είναι πανάκεια και δεν θα πρέπει να υποκαταστήσει τη θεραπεία ενάντια στον καρκίνο. Ας δούμε λοιπόν 4 ροφήματα με αντικαρκινές ιδιότητες που θα μπορούσε να εντάξει κάποιος στην διατροφή του, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να τα υπερκαταναλώνει, αλλά ιδανικά να τα συμπεριλάβει στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.

Πράσινο τσάι

πράσινο τσάι

Είναι πλούσιο σε φλαβανοειδή με αντιοξειδωτική, αντιπολλαπλασιαστική, αντιμεταλλαξιογόνα, αντιϊκή, αντιβακτηριακή και χημειοπροφυλακτική δράση. Από τα φλαβανοειδή που περιέχει το πράσσινο τσάι σε μεγαλύτερη συγκέντρωση υπάρχουν οι κατεχίνες, με την 3-γαλική-επιγαλοκατεχίνη (EGCG) να αποτελεί το 50% με 75% όλων των κατεχίνων. Σε επιδημιολογικές μελέτες έχει βρεθεί ότι η EGCG δρα προληπτικά ενάντια στον καρκίνο του μαστού, ενώ σε μελέτες σε ποντίκια έχει βρεθεί ότι μειώνει τον όγκο των καρκινικών κυττάρων του μαστού. Επιπλέον, έχει βρεθεί ότι η EGCG αναστέλει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων, την αγγειογένεση και την μετάσταση σε διάφορες μορφές καρκίνου.

Χυμοί φρούτων

Φρούτα όπως τα μήλα, διάφορα φρούτα του δάσους (κράνμπερις, μπλούμπερις κ.α.), τα πορτοκάλια, τα μανταρίνια, τα γκρειπφρουτ και τα σταφύλια, είναι πλούσια σε τριτερπενοειδή τα οποία παρουσιάζουν αντιϊκή, αντιφλεγμονώδη, αντιμυκητιασική και αντικαρκινική δράση. Η δράση των τριτερπενοειδών ενάντια στην ανάπτυξη του καρκίνου των πνευμόνων, του προστάτη και παχέως εντέρου φαίνεται πολλά υποσχομένη, και αυτή τη στιγμή γίνονται κλινικές δοκιμές για να αξιολογηθεί περαιτέρω ο ρόλος τους.

Κόκκινο κρασί

κόκκινο κρασί

Τα οφέλη της καταναλώσης κόκκινου κρασιού είναι γνωστά εδώ και πολλά χρόνια. Το κόκκινο κρασί περιέχει ένα φυτοχημικό συστατικό, την ρεσβερατρόλη η οποία έχει βρεθεί ότι έχει ισχυρή αντιοξειδωτική, αντιφλεγμονώδη, καρδιοπροστατευτική αλλά και αντικαρκινική δράση. Οι αντικαρκινικές ιδιότητες της ρεσβερατρόλης αναφέρθηκαν για πρώτη φορά το 1997 όπου ευρενητές έδειξαν ότι είχε ανασταλτική δράση στην εμφάνιση αλλά και στην εξέλιξη καρκινικών όγκων. Από τότε και άλλες μελέτες έχουν επιβεβαιώσει την αντικαρκινική δράση της ρεσβερατρόλης. Αν επιλέξετε να συμπεριλάβετε την κατανάλωση κόκκινου κρασιού στις συνήθειές σας θα πρέπει να καταναλώνετε μικρή ποσότητα, καθώς η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να έχει αρνητική επίδραση στην υγεία. Δείτε εδώ τις συστάσεις για την κατανάλωση αλκοόλ.

Ρόφημα με κακάο

ρόφημα κακάο

Το κακάο περιέχει υψηλη συγκέντρωση φλαβανοειδών τα οποία έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική, καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική δράση. Σε πολλές έρευνες έχει βρεθεί ότι το κακάο έχει αντιπολλαπλασιαστική δράση σε διάφορους τύπους καρκινικών κυττάρων. Από τα φλαβανοειδή που περιέχει το κακάο, οι προκυανιδίνες έχουν την ισχυρότερη αντιοξειδωτική δράση και έχει βρεθεί σε έρευνες ότι η πενταμερής πρικυανιδίνη δρα κατασταλτατικά ενάντια στα κύτταρα του καρκίνου του μαστού ανεξάρτητα από το ποια γονίδια έχουν υποστεί μετάλλαξη. Παρόμοια δράση έχει βρεθεί και σε καρκινικά κύτταρα στο παχύ έντερο αλλά και στο πάγκρεας. 

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ: • Ahmad R, Raina D, Meyer C, et al., Triterpenoid CDDO-Me blocks the NF-kappaB pathway by direct inhibition of IKKbeta on Cys-179., J Biol Chem. 2006; 281: 35764-35769. • Carnésecchi S, Schneider Y, Lazarus SA, et al., Flavanols and procyanidins of cocoa and chocolate inhibit growth and polyamine biosynthesis of human colonic cancer cells., Cancer Lett. 2002; 175: 147-15. • Choi SH, Kim BG, Robinson J, et al., Synthetic triterpenoid induces 15-PGDH expression and suppresses inflammation-driven colon carcinogenesis., J Clin Invest. 2014; 124: 2472-2482. • Dhar S, Hicks C, Levenson AS., Resveratrol and prostate cancer: promising role for microRNAs., Mol Nutr Food Res. 2011; 55: 1219-122. • Fujiki H, Suganuma M, Imai K, Nakachi K., Green tea: cancer preventive beverage and/or drug., Cancer Lett. 2002; 188: 9-13. • Liu BL, Zhang X, Zhang W, Zhen HN., New enlightenment of French Paradox: resveratrol’s potential for cancer chemoprevention and anti-cancer therapy., Cancer Biol Ther. 2007; 6: 1833-183. • Liu B, Zhou Z, Zhou W, et al., Resveratrol inhibits proliferation in human colorectal carcinoma cells by inducing G1/Sphase cell cycle arrest and apoptosis through caspase/cyclinCDK pathways., Mol Med Rep. 2014; 10: 1697-1702. • Middleton E, Kandaswami C, Theoharides TC., The effects of plant flavonoids on mammalian cells: implications for inflammation, heart disease, and cancer., Pharmacol Rev. 2000; 52: 673-75. • Rossi T, Gallo C, Bassani B, Canali S, Albini A, Bruno A., Drink your prevention: beverages with cancer preventive phytochemicals., Pol Arch Med Wewn. 2014;124(12):713-22. Epub 2014 Dec 6. • Schramm L., Going green: the role of the green tea component EGCG in chemoprevention., J Carcinog Mutagen. 2013; 4: 10001. • Siddique HR, Liao DJ, Mishra SK, et al., Epicatechin-rich cocoa polyphenol inhibits Kras-activated pancreatic ductal carcinoma cell growth in vitro and in a mouse model., Int J Cancer. 2012; 131: 1720-17.

Δημοσιευμένο σε 

Log In

Ξεχάσατε τον κωδικό σας; / Ξεχάσατε το όνομα χρήστη;

Orgy